De drie wijze apen die geen kwaad

willen zien, horen en spreken

three-monkeys.info website

Home: www.three-monkeys.info

 

Inleiding

Welkom op deze homepage die uitsluitend gewijd is aan het verzamelen van Horen, Zien en Zwijgen (HZZ).

Wat willen ze ons eigenlijk vertellen, deze grappige apen die hun oren, ogen en mond dichthouden? Waar komen ze vandaan en wat is hun oorspronkelijke betekenis? Deze homepage zal proberen hierop en ook op vele andere vragen over dit thema een antwoord te geven.

Wanneer men geïnteresseerd is in de details van de oorsprong en de betekenis van dit boeiende symbool is het nodig om zich bezig te houden met het Koshin geloof in Japan. Het wordt algemeen aangenomen dat dit volksgeloof de oorsprong is van de drie Horen, Zien en Zwijgen apen. Zie de betreffende bladzijden in deze homepage. In de rubriek “HZZ oorsprong en betekenis” is ook een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden.

De drie HZZ apen zijn meestal bekend in de vorm van beeldjes, aanhangertjes, tekeningen, kaarten of cartoons, maar er bestaat verder nog een ongelooflijk groot aantal HZZ artikelen in allerlei vormen, materialen en uitvoeringen. Voorbeelden daarvan zijn op de volgende bladzijden te zien.

Niet alleen apen doen de Horen, Zien en Zwijgen bewegingen, maar ook bijna elke andere diersoort, mensen, Boeddha’s, dwergen, sprookjesfiguren en nog veel meer.

Het is misschien niet algemeen bekend, dat Horen, Zien en Zwijgen een geliefd verzamelgebied is. En ook dat HZZ verzamelaars in Europa en in USA elkaar op speciaal georganiseerde bijeenkomsten ontmoeten. In deze homepage staat alle informatie over vroegere en toekomstige verzamelaarsdagen. Ook stellen een aantal verzamelaars van overal op de wereld zichzelf en hun verzameling voor. Er is ook een bladzijde met links naar een aantal HZZ verzamelingen die op het internet te vinden zijn.

Voor nog onbekende redenen is het verzamelen van HZZ vooral heel populair in Nederland en iets minder in België. Dit is een van de verklaringen voor het feit dat deze homepage, behalve in het Engels, Duits en Frans, ook in het Nederlands gemaakt is.

Restaurants, bars, winkels, internet bedrijven, clubs en andere organisaties gebruiken de drie apen in hun firmanaam, hoewel niet allemaal precies drie horen, zien en zwijgen apen. Een groot aantal voorbeelden is te vinden in de afdeling “Wereldwijd”.

Artiesten worden vaak geïnspireerd door het HZZ symbool en er is een speciaal gedeelte in deze homepage met kunstwerken van overal op de wereld die met Horen, Zien en zwijgen te maken hebben.

Een andere afdeling laat vergankelijke HZZ zien, die uit zand, sneeuw of bloemen gemaakt zijn, of die ooit in demonstraties gebruikt werden en uiteraard nu niet meer bestaan.

Er schijnt geen limiet te bestaan voor de creativiteit van mensen, want er bestaan zelfs auto’s met Horen Zien en Zwijgen apen en, waarschijnlijk tot verbazing van de meesten, ook mensen (in de vorm van tattoos). En niet zo weinig ook. Kijk maar eens op de betreffende bladzijde,

Ook het internet heeft het Horen, Zien en Zwijgen symbool ontdekt en in deze homepage zijn een vrij groot aantal tekeningen en plaatjes (ook bewegende) met HZZ te vinden.

Emil Schuttenhelm ZwitserlandHoe het ook zij, het grondidee van het HZZ symbool is bedoeld om kwaad tegen te houden in het voordeel van alle mensen. In een aantal landen wordt het symbool uitgelegd als “bemoei je je alleen met je eigen zaken” of ook “de kop in het zand steken”, wat echter niet de oorspronkelijke betekenis is.

Ik hoop dat deze homepage informatief en interessant overkomt en vragen, suggesties en commentaren zijn altijd welkom.

Hartelijke groeten vanuit Zwitserland,

Emil Schuttenhelm

Disclaimer

De informatie op deze internetpagina en daaraan gekoppelde pagina's wordt U aangeboden. De informatie wordt geleverd "zoals ze is". In geen enkel geval kunnen wij aansprakelijk gesteld kunnen worden voor enige schade die het resultaat zou zijn van de levering, werking of gebruik van de informatie op deze pagina. Wij gebruiken elke denkbare zorgvuldigheid in het plaatsen van links naar derden, nemen hiervoor en in het bijzonder voor de inhoud daarvan, echter uitdrukkelijk geen verantwoording. Worden links geactiveerd en daarmee de site verlaten, gebeurt dat op eigen risico.

Please report dead links

Contact

Home

Back to top