Nijland 2017 Nederland

affensymbol3

(Scroll down for more pictures)

 

Photos: Isi Hensen, Gozen Beikes & Syb ten Kate

Meer foto’s en verslag - more pictures - mehr Bilder  

 

 

 

 

Verslag van Jitske Dankert

HZZ-dag 7 oktober 2017

 

’s Morgens komen wij bij elkaar in het dorpshuis ‘De Mande’ in Nijlân.

Susan komt met het bericht dat ze vanochtend nog is afgebeld door Hans. Zijn vrouw Joke is plotseling in het ziekenhuis opgenomen. Dit is de vierde (ook Ankie, Henny, Ben),die door ziekte niet kan komen en daarmee ook de mantelzorgers. Helaas is Janke er ook niet. Zij heeft ons geholpen met de voorbereidingen en is nu op vakantie in America.

 

Met zijn zessen versieren we de zaal en zetten we, de door de HEMA gesponsorde, tompoezen klaar, en ondertussen druppelen de gasten binnen.

Anja, Jitske en Susan begroeten de gasten als apen en om half 11 is bijna iedereen aanwezig.

Iedereen wordt voorzien van koffie en een tompoes en we wachten tot 11 uur op de laatste gasten, voordat de dagvoorzitter haar openingswoord houdt.

 

Susan heet iedereen welkom en vertelt, dat er 4 zieken zijn, waar kaarten voor klaar liggen.

De bedoeling is dat we die allemaal even tekenen. Ook is er aandacht voor Eddy Knapen, die afgelopen jaar overleden is. Hij was altijd samen met vriend Jos aanwezig op de HZZ-dag.

 

Dan krijgt Theo ten Kate, eigenaar van KKD(Kerst Koopman Design en Piepschuimletters.nl, het woord en vertelt via een PowerPoint presentatie over zijn bedrijf. Over ‘How it’s made’ oftewel over het apencadeau wat iedereen na afloop mee krijgt. Er werden veel vragen gesteld. Iedereen wordt uitgenodigd om eens in zijn bedrijf te IJlst te komen. Helaas is daar vandaag geen tijd voor en kwam Theo, zoon van Syb en Susan, naar de HZZverzamelaars toe.

Daarna vertelt Tineke Pottinga uit Nijland, van het Bed en Breakfast ‘Lindezathe’, over haar bedrijf met de speciale prijs voor beste B&B in de BeNeLux 2003, een zilveren HZZapen. Immers er komen gasten en je ziet, je hoort en je spreekt er niet met anderen over.

De sprekers worden hartelijk bedankt en krijgen een lekkere kruidkoek mee en blijven tot de lunch.

 

De beurt is aan de verzamelaars! Goozen is gevraagd om te vertellen over zijn samenwerking met een museum, waardoor hij op afspraak regelmatig mensen over de vloer krijgt, die belangstelling hebben voor zijn HZZ-verzameling.

Hij stelt ons ook voor aan de elfjarige Yasmin, die hier met haar oma is.

Yasmin is door Goozen enthousiast met het verzamelen van HZZ-apen en heeft inmiddels een collectie van 70 stuks, die oma tentoon stelt want Yasmin wil niet dat haar broertjes ze stuk maken. Veiligheid voor alles!

 

Bert Willering krijgt het woord en heeft een verrassing voor???. Hij heeft een toneelstuk van de Friese toneelspeler Barend van der Veen en ook de schrijver van het boek ; Hear, Sjoch en Sprek gjin kwea (Hoor, Zie en Spreek geen kwaad). Hij wist dat Jitske er belangstelling voor had. Bert had er een artikel over willen schrijven, maar dat was er niet van gekomen. Jitske kreeg het toneelstuk. Wie weet vertelt zij in de toekomst iets over. We zijn wel nieuwsgierig geworden.

Ondertussen loopt Eric in en uit. Hij komt binnen met een kar met iets, dat onder een kleed is verstopt. Voorzitter Susan weet er ook niets van. Alleen, dat zij toch iets wilden vertellen en we daar de gehele dag over kunnen doen. Geheimzinnig! Wat blijkt! Na het verwijderen van het kleed zien we een knots van een pompoen met daarop HZZapen. Ze vertellen dat een kunstenaar het bij hen heeft gebracht maar zij het willen geven aan???? Degene die raadt wat het gewicht is van de pompoen. Dus gokken mensen en wie weet tilt Eric hem bij jou in de auto…………………????????

 

Anja laat dan een mooie presentatie zien over emoticons en emoji, de moderne HZZ-aapjes.

Jitske start haar presentatie met beelden, die ze van de site van Emil, www.three-monkeys.info, heeft gehaald.  Deze presentatie blijft tijdens de prima verzorgde lunch draaien.

 

Voor de lunch gaan wij eerst met zijn allen op de traditionele groepsfoto, die helaas niet buiten kan worden genomen omdat het regent.  Daarna bekijken wij onszelf op de groepsfoto’s, die er sinds 1993 zijn gemaakt tijdens de HZZ-dagen en verzameld door Emil voor op zijn prachtige site.

 

Toen was het tijd voor ; HZZ Creatief en Show. Anja, Susan en Jitske trokken zich terug en Yasmin werd gevraagd om ons te helpen. We hadden een modeshow met HZZ-afbeeldingen, bijna alles uit de verzameling van Anja. Ook Anja’s baby(pop) deed mee. Drie keer werd er omgekleed, waarbij accessoires, zoals tas en paraplu niet werden vergeten. Het werd een vrolijke modeshow, waar de gasten van genoten. Yasmin kreeg na afloop voor haar deelname een T-shirt met daarop de Friese aapjes Hear, Sjoch en Sprek gjin Kwea.

Om 15.00 uur sloten Susan, Anja en Jitske de dag officieel, de door hen en Janke georganiseerde HZZdag 2017, af.  Als de mensen, na de verkoop of na het diner, naar huis gingen, kregen ze een piepschuim HZZapen aandenken mee.

We wensten iedereen een goede thuisreis met een “tot ziens” toe. Alleen wanneer en door wie????

 

Het was tijd voor de traditionele verkoop van dubbele HZZ-beeldjes, kleding en sierraden. We hadden gesmuld van de verkregen Friese producten van de warme bakker van de Werf uit Bolsward. Om nog na te smullen mocht Syb de producten verkopen want morgen op zondag kunnen de hotelgasten het niet mee kopen. Vooral de sűkerbôle(suikerbrood) en de dúmkes(duimkoekjes)!

Na de verkoop deed Syb met een groep deelnemers een rondgang door Nijland en de verzameling van Susan bewonderen. Susan, Jitske en Theunis, Anja en Berend ruimden de zaal op.

Voor 24 personen werd het om 18.00 uur tijd voor het diner. Dit was prima voor elkaar gemaakt door de beheerders, Henk en Roelie van de Mande. Tijdens het diner kwamen Dimphy en Kees met de mededeling, dat zij de HZZ-dag 2018 in Oss gingen organiseren.

 

Omstreeks 8 uur verlieten de laatste gasten de Mande en konden wij allen terugkijken op een geslaagde HZZ-dag 2017 en zeggen; “ Tot ziens in 2018 bij Dimphy en Kees in Oss”. We horen vast van hen een datum in september 2018.

 

 

                                               De organisatie van de HZZ-dag 2017

 

                                               Anja, Janke, Jitske en Suzan.

 

Please report dead links

Contact

Home

Back to top